Żabie udka, ślimaki i kasztany to 3 bardzo nietypowe specjały charakterystyczne dla kuchni francuskiej, jednak żabie udka i ślimaki nie są tak popularne jak przedstawiają to stereotypy, które przerabiają Francuzów na Żabojady. Dzisiaj chciałabym omówić te 3 potrawy, które znałam zanim wtajemniczyłam się w kuchnię francuską :)
Żabie udka
Ślimaki
Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol kuchni francuskiej i tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to skorupka faszerowana ugotowanym mięsem ze ślimaków połączonym z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki (le persil), stąd zielony kolor farszu. Przed przygotowaniem ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. Nafaszerowana skorupka ślimaka jest układana w brytfance i pieczona w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Konsumpcja ślimaków to istny rytuał przypominający operację. Muszlę należy trzymać za pomocą specjalnych szczypiec (une pince à escargots),
a następnie wyciągnąć farsz za pomocą specjalnego widelczyka (une fourchette à escargots).
Może ślimaki nie wyglądają apetycznie i sprawiają problem przy jedzeniu, ale przeważa opinia, że są smaczne. Tak jak w przypadku żabich udek, ślimaki jadalne (winniczki, Gros Gris) uznawane są we Francji za rarytas. Na francuskich stołach pojawiają się najczęściej jako ekskluzywna przystawka (l'entrée).
źródło: annakrucko.blog.pl |
a następnie wyciągnąć farsz za pomocą specjalnego widelczyka (une fourchette à escargots).
źródło: annakrucko.blog.pl |
Może ślimaki nie wyglądają apetycznie i sprawiają problem przy jedzeniu, ale przeważa opinia, że są smaczne. Tak jak w przypadku żabich udek, ślimaki jadalne (winniczki, Gros Gris) uznawane są we Francji za rarytas. Na francuskich stołach pojawiają się najczęściej jako ekskluzywna przystawka (l'entrée).
Gorące jadalne kasztany (marrons, châtaignes), które pojawiają się jesienią. Przepis na pieczone kasztany znajdziecie na blogu Izy w tym wpisie lub Pauliny tutaj.
żródło: http://loveforfrance.com/jak-przygotowac-gorace-kasztany/ |
Słowniczek:
cuisses de grenouilles - żabie udka
les escargots - ślimaki
escargots au beurre persillé - ślimaki z masłem pietruszkowym
le persil - pietruszka - łatwo zapamiętać jak proszek do prania :)
une pince à escargots - szczypce do muszli ślimaków
une fourchette à escargots - widelec do ślimaków
l'entrée - przystawka
marrons - jadalne kasztany
châtaignes - jadalne kasztany
Wbrew pozorom kasztany sa jednak bardzo popularne w kuchni jesienno-zimowej.
OdpowiedzUsuńNa Boze Narodzenie robi sie czeslo kaplona nadziewanego farszem z kasztanami (ja sama musialam sie nauczyc go przygotowywac aby zyskac szacunek mej francuskiej rodziny :)
Popolarne sa tez kasztany kandyzowane, ktore darowuje sie w prezencie jakk czekoladki i jest to prezent dosc ekskluzywny, ktory wypada zakupic u cukiernika a nie w supermarkecie.
Sa tez regiony Francji, gdzie robi sie z kasztanow make , ciasta, ciasteczka itp :))
no tak pierwsze zdanie, może trochę zmylić, więc zrobię kosmetyczną zmian we wstępie :) dzięki Nika za rozszerzenie tematu o kasztanach :)
UsuńŻabiego udka chyba bym nie zjadła, wstrząsa mnie na samą myśl;) ślimaki zjadałam kiedyś przez przypadek zapiekane w bułce, a kasztany mnie intrygują to chyba bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń